Port Arthur Visitor Centre Interior Fit-out

Port Arthur, Tasmania

Status :

Completed 2017

Photography :

Adam Gibson

Achieved on a tight budget, and on a large scale, the Interior fit-out for the new Port Arthur Visitor Centre took design cue from the minimal Architectural language and ensured that when views out to the world heritage site were prominent, the fit-out was to recede so as not to distract. Functional and stylish, the Interior spaces sustainably showcase local joiners and materials with contemporary furnishings. Furniture design is intelligently used to define and direct spaces, to optimise circulation for large numbers whilst ensuring that individual spaces are delivered.

The interior design strengthens the heritage-sensitive architectural language by keeping continuity throughout the building, allowing the design to recede into the landscape. Large windows connect with the views out. Internally, location and heights of table tops are defined by the architectural openings.

Designed to withstand the test of time, local made timber tables created a sustainable solution eliminating freight.

Jaws Architects in collaboration with Rosevear Stephenson Architects.