Montpelier Project

Hobart, Tasmania

Status :

Contract Documentation 2015

Photography :

JAWS Architects

Jaws Architects, in partnership with NH Architecture, were engaged by prominent Hobart developer, Sultan Holdings, to design a major mixed-use complex on a vacant site at Sullivans Cove in Hobart.

This development is an important urban repair project that will transform an existing open car park into a new complex offering exciting links and public spaces. The development will enable people to access a range of residential, commercial, retail and hospitality spaces, located over a large underground public car park.

To reduce visual impact, the development will establish a precinct of three distinct buildings—each with an individual style in harmony with its setting. The design responds to the scale of surrounding buildings by limiting the height of structures at the street edge. A series of sheer vertical facades face the footpath, echoing the form of the surrounding historic buildings. Access points and public spaces are via gaps between buildings similar to the existing laneways of the Salamanca precinct. A new public space—Cottage Green—will be created, in which archaeological remnants will be incorporated to share stories of early European settlement, Indigenous history and the development of New Wharf and Salamanca Place.